Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyapjú pelenka

Gyapjú pelenka

 

Napjainkban a környezet- és egészségtudatos életmód térhódításának köszönhetően a mosható pelenkák használata is reneszánszát éli.

A mosható pelenkák egyik legkülönlegesebb és legtermészetesebb típusa a gyapjúból készült pelenkákban testesül meg, melyek kiváló szellőzést biztosítanak a bababőrnek, télen fűtenek, nyáron hűtenek, és amennyiben tiszta gyapjúból vagy gyapjú és más állati szőr kombinációjából készülnek, 100 %-ban lebomló, hulladékmentes megoldást jelentenek a pelenkázáshoz.


A gyapjú pelenka készülhet gyapjúszövetből, újrahasznosított ruhadarabokból vagy fonalból, megvásárolhatóak külföldi és hazai gyártóktól és kézművesektől, de ügyes kezű, kötni és/vagy horgolni tudó anyukák, nagymamák saját maguk is elkészíthetik otthon.

Van azonban néhány kritérium, amelynek a kiválasztott fonalnak meg kell felelnie, különben a pelenkakülső nem fog megfelelően működni. Mielőtt azonban ezeket a kritériumokat sorra vennénk, nézzük, hogy a gyapjú hogyan is működik nedvességzáró rétegként,

A gyapjú állati fehérjéből, többnyire keratinból álló anyag. Tömegének 1/3-át képes nedvességként felvenni anélkül, hogy azt tovább engedné, így az átnedvesedett gyapjú is száraz érzetet nyújt. Lanolinnal kezelve (amely a gyapjúfeldolgozás mellékterméke, valójában birkafaggyú/birkazsír) ez a nedvességfelvevő képesség tovább növelhető. Pelenkák esetében ez azt jelenti, hogy a belső nedvszívó réteggel érintkező, gyapjúból készült külső pelenka a belső rétegből lassan magába szívja a nedvességet, amit az már nem bír el, és (bizonyos mennyiségig) azt magában is tartja, így a külső gyapjúpelenkával érintkező babaruha, ágynemű stb. nem lesz pisis, nedves.

Ahhoz azonban, hogy a gyapjúfonalnak ez a nedvességzáró funkciója valóban jól működjön, van néhány feltétel, melynek a választott fonalunknak meg kell felelnie.

  • Összetétel
    Olyan fonalat válasszunk, amely legalább 80%-ban tartalmaz juh vagy alpaka gyapjút. Ne hagyjuk, hogy a magyar nyelv becsapjon minket, amikor gyapjúról beszélünk mindig a juh gyapját értjük alatta. A magyar köznyelv gyakran más állati szőröket (kasmír, angóra stb.) is gyapjúnak nevez, ezek azonban teljesen más jellegű állati szőrök, nem bírnak azokkal a tulajdonságokkal, amelyek alkalmassá teszik a fonalat arra, hogy külső pelenka készülhessen belőle. Tehát a fonalunk tartalmazzon legalább 80% juh vagy alpaka gyapjút, a maradék 20% lehet műszál (kivéve akril) vagy más állati szőr. A növényi szálak (pamut, kender stb.) és a selyem kivezetik a nedvességet, így az ezekkel kombinált gyapjúfonalak kerülendők. 

  • Feldolgozottság
    Gyapjú pelenka készítéshez a legmegfelelőbb a nyers, kezeletlen, nem szupermosott vagy nem superwash gyapjú fonal. A szupermosott (superwash) fonalak olyan kémiai eljáráson esnek át, amely gátolja a filcesedést így mosógépben is moshatók, és amely következményeként a gyapjú elveszíti a nedvességzáró képességét. A nem szupermosott fonalak további ismertetőjele, hogy nemezelhetőek is. Pelenkakülsőnek azok a fonalak felelnek meg, amelyek a kezelési útmutató szerint csak kézzel moshatóak.

 

Ha kedvet kaptál a gyapjúpelenka készítéséhez nordfonal.hu webáruház kínálatában a következő fonalakból válogathatsz:
- balról jobbra haladva a legvékonyabbtól a legvastagabbig -

100% alpaka, ajánlott tűméret: 4 mm  
Nézd meg DHG fonalcsaládunk nemezelhető, extra finom merinó gyapjú kollekcióját - DHG Piuma:
 

A kézzel festett fonalak között is bátran válogathatsz, csak keresd a nemezelhetőket! Ha a legpuhább mosipelust szeretnéd a babádnak, válassz Merino Natural fonalat!
Ha sikerült a Számodra megfelelő vastagságú és összetételű fonalat kiválasztani, már csak egy mintát kell találni hozzá, és kezdődhet is a munka. Kellemes időtöltést hozzá!

A Garnstudio és a Ravelry oldalon is találsz mintákat, csak figyelj, hogy a megfelelő fonalat válaszd hozzá!

 

Köszönjük a cikket Cufligyárnak!
A Cufligyár kínálatában megtalálhatod az általunk forgalmazott fonalakból készült pelenkákat is, amiket itt látsz Ő készítette DROPS Flora fonalból: